Royal Event Esküvő- és rendezvényszervezés

"A tökéletes és megismételhetetlen pillanatokért."

Hogyan lehet a legolcsóbban kihozni egy trendi esküvőt? Tippek, tanácsok, spórolási trükkök...

2016. november 22. 15:44 - Royal Event

 Ma a jegyespárok, vagy ha kicsit pontosítani akarok a párok női tagja már a kiszemelt dátum előtt 1 sőt 2 évvel is elkezdi szervezni élete "legszebb napját".  Az időben elkezdett szervezés (bár a 2 év nem könnyen belátható időtáv) is hozzájárulhat a költségoptimalizáláshoz, hiszen sok  mindent át lehet gondolni egy év alatt, mi az amire feltétlen érdemes áldozni és mi az amire nem.

 Viszont ha az utolsó pillanatra hagyjuk a szervezést, akkor sokkal korlátozottabbak a lehetőségeink, de az esküvői szezonon belül akár még kedvezményt is kicsikarhatunk egy-egy megmaradt szabad időpontra. Bár én még spórolási szempontból sem javaslom, hogy mindent az utolsó pillanatra hagyjatok.

Inkább nézzétek át az alábbi listát, hol és hogyan lehet költséget visszafogni!

bluueuue.jpg

   Időpont, időtartam

 Az  esküvői szezon, mint bizonyára ti is tudjátok májustól szeptember végéig tart. Ha nem ezen idősávban gondolkodtok, hanem elő-, vagy utószezonban, esetleg téli időpontban, azzal akár 20-30%-os plusz kiadást lehet megtakarítani. Az sem mindegy , hogy milyen napra esik a kiszemelt dátum. Sok helyen a pénteki, vagy vasárnapi (esetleg hétköznapi) időpontokra alapból kedvezmény jár (kb.10%). A szabadság kivételét pedig a vendégek majd megoldják.

 Az esküvő hossza is lehet egy plusz költségcsökkentési lehetőség. Sok helyszín (ezt érdemes már az elején tisztázni) plusz díjat számol fel (hosszabbítási díj, vagy rendelkezésre állási díj), ha a lagzi nem fejeződik be egy bizonyos hajnali időpontra. A lehetőségeink pedig, hogy szólunk a násznépnek a zárási időpontról, vagy olyan helyet választunk ahol akár reggeli 7 óráig is eltarthat a mulatság plusz felár nélkül.

blue.jpg

Helyszín

  Az esküvő legnagyobb kiadását az étteremre és szállásra költött forintok teszik ki. Tehát a legtöbbet itt is lehet "fogni". Mint szervező több éves tapasztalatom az, hogy óriási különbségek vannak helyszín és helyszín között, és sajnos a magas ár nem mindig jár együtt magas színvonallal is. Ami megfelel az egyik arának, az a másiknak biztos hogy nem. A választék igen nagy (a malomtól a kastélyig, a majortól a csárdáig), ha már itt elakadunk, akkor érdemes esküvőszervezőre bízni a dolgot, de ez mindenki saját döntése.

 Általánosságban elmondhatom, hogy a budapesti menyasszonyoknak sokszor érdemes vidéki helyszínt (akár csak Pest megyéig kijönni) választani, ha az ár fontos tényező. A vendéglátó egységek legtöbb  esetben standard esküvői csomaggal készülnek. Ez jó lehet kiindulásnak, ill. az árszint ellenőrzésének.

bleue.jpg

 Minden költségre kérdezzünk rá. Van-e dugódíj (pl. ha röviditalt szeretnénk bevinni)? Mennyi? Van-e szervízdíj? Mennyi? Van-e felszolgálási díj (pl. süteményre, tortára)? Mennyi? Van-e terembérlet? Mennyi? Áfás vagy áfa nélküli az ár? Szobaár reggelit tartalmaz-e? Mennyi az idegenforgalmi adó a szálláshely esetében? Ha ezen kérdésekre minden általunk kiválasztott és felkeresett helyszín megadja a választ és excel táblába bevittük az adatokat, azután tudunk csak valójában nyilatkozni, hogy melyik helyen mennyit kell fizetni! Csak nehogy nagyon meglepődjünk! 

 Spórolási lehetőség még, ha nem kérünk a menübe desszertet, hiszen lesz torta, van sütemény. Fontoljuk meg előétel valóban kell-e? Éjféli menü esetén minden vendéggel számolunk vagy csak az 50%-val? Hiszen ha a megmaradt sütiket is felszolgálják éjfélkor, akkor biztos hogy elég lesz az étel. Kérdezzünk rá, mit adnak grátiszként az ifjú párnak? (nászutas lakosztály esetleg, ingyen vacsora, ingyenes előkóstolás, stb.) A gyerek kedvezmények ill. a szolgáltatók kedvezménye is fontos lehet. bluu.jpg

 Menyasszonyi ruha

 Ezt sem hagyom ki, bár azért hozzá teszem, egyedül nálunk szokás az, hogy bérbe vesszük a menyasszonyi ruhát, ez a világon sehol máshol nem "divat". Tehát mi magyarok azért elég "spórolós" nemzet vagyunk (tisztelet a kivételnek), és hogy közgazdász végzettségemet ne felejtsem el, igen ár-érzékeny nép is. Nagyon sok szép szalon, még több választékából keresheti manapság az ara álmai ruháját. Vannak egyedi tervezésű dizájner ruhák is akár, bár ez nem a spórolós cikkembe való. Ősszel vannak nagy kiárusítások (az előző év kollekciójából), vásárok. Kedvezményeket lehet kifogni esküvő kiállításokon is. Ezeket nem érdemes kihagyni, ha olcsón szeretnénk vásárolni. Megvásárolt ruhát később tovább lehet értékesíteni, ezzel is minimalizálva a ráfordított pénzösszeget.

 A másik lehetőség az interneten vásárolt ruha: aliexpress és társai. Nagy a rizikó, de nagyon vonzó az alacsony ár. Ha engem kérdeztek, biztos azt mondanám, hogy érdemes kipróbálni, kivéve a menyasszonyi ruha esetét. De kinek a pap és kinek a papné. Ha rendelni szeretnétek mindenképpen, és két méret között vacilláltok, mindig a nagyobbat rendeljétek, abból be lehet venni, de a kicsihez hozzávarrni már nehezebb.

bluuuue.jpg

Szolgáltatók

 Fotós, videós, vőfély, DJ, zenekar, stb.. Itt is nagy árkülönbségek lehetnek, főleg abból kifolyólag, hogy fő vagy mellékállásban foglalkozik a munkával az illető szolgáltató. Lehetnek kivételek, de a minőséget meg kell fizetni, ha valami nagyon olcsó, mindig legyen gyanús. Kérjünk be referenciaanyagot, menjünk el élőben hallgassuk meg. Elsődleges ellenőrzési forrás a honlapjának minősége.

 Ajánlásokkal is érdemes csínján bánni, hiszen eltérőek az igények. Legyen gyanús az is, hogyha túl sok szabad időpontja van. Spórolási tipp: kérjünk be sok-sok árajánlatot, ellenőrizzük a referenciákat és bízzunk benne, hogy találunk olcsót és jót (de az meg nem lesz gyors, ha utómunkáról van szó), vagy keressünk fel olyan embert, aki sok szolgáltatót ismer, és azokat véleményezni tudja. Viszont van egy bizonyos "szint", ami alá nem érdemes menni, mert akkor inkább hagyjuk meg a barátokra, ismerősökre a feladatot és ne is költsünk rá semmit. 

blui.jpg

Dekoráció

 Külön veszem a szolgáltatók közül, mert ez manapság már lehet igen komoly költségtényezője az esküvőknek. Egy jó dekoros bármit megcsinál (a rossz is, de hogy...), tehát a határ a csillagos ég. Minden esetben kérdezzünk rá a helyszínnél, hogy mi az, amit ők esetleg pluszban adnak, mi az, ami a helynek van sajátja, mert az mindig olcsóbb szokott lenni. Ha csodás helyszínt választottunk az már magában dekorál, nem kell mindent "elrejteni, bebugyolálni". Ezek után döntsük el, hogy mire van szükség, milyen színvilágban gondolkodunk. Ne feledjük el viszont, hogy az élővirág az esküvő elmaradhatatlan kelléke, még ha spórolósra is fogjuk a dolgot. Ha elég kreatívak vagytok és kellő elszántsággal felvértezve,  akkor lehet saját kezűleg is dekorálni és dekorációs tárgyakat készíteni. Stílusérzék viszont ehhez is kell. A vintage stílus igazi reneszánszát éli, amivel olcsó, stílusos dekorációt tudunk megteremteni. A saját kézzel készített dekoráció mindig megfontolást igényel, főleg ha magas a násznép száma,. Mielőtt megvennétek, nézzétek meg, mit lehet bérelni. 

bluio.jpg

Torta, meghívó, kiegészítő

 A vidéki, helyi cukrászda mindig olcsóbb, mint a központi helyen lévő nagynevű cég. A külsőn kívül fontosabb véleményem szerint, hogy mennyire finomak az ízek. Van ahol szeletre adnak meg árat, máshol pedig grammra. Nem a szelet áraknál van nagy árbeli különbség, hanem a díszítés után. Itt nagyon sokat meglehet spórolni. Vásárlásnál viszont fontos szempont még, hogy a szállítás, hűtés hogyan oldható meg, van-e plusz felár. Választás előtt mindig kötelező kóstolni is. 

 Ember legyen a talpán aki megmondja, hogy ma hány meghívó készítéssel és forgalmazással foglalkozó cég van hazánkban, de abban egyetértünk, hogy rengeteg. Nálam csupán 6 katalógus több száz meghívójából lehet választani, de többször az is soknak mondható. 150 Ft-tól 1000 Ft-ig változnak az árak, de itt nem feltétlenül érvényesül az, hogy ha mi magunk szerkesztjük olcsóbb lesz.

 Minden egyéb kiegészítő megtalálható az interneten, minél több időt szakítunk rá, annál szélesebb palettával és árakkal ismerkedhetünk meg. De közben ne felejtsük el, hogy a mi időnk is PÉNZblaea.jpg Egyéb 

 Kérjetek pénzt ajándékba, ha már mindenetek megvan. Nagyon egyszerű, malacpersely a meghívón, mint ajándéktipp, ebből tudni fogják, bár még így sem valószínű, hogy ajándéktárgyak nélkül maradtok. A költségvetést a legelején tisztázzátok közös megegyezéssel, ill. hogy mik a prioritások. Szülői pénzügyi segítség is jól jöhet. Ez a ti napotok, a vendégek pedig ehhez alkalmazkodnak. Már sokféle esküvőt láttam az évek alatt. Volt, hogy a násznép fizette a saját szállását, volt ahol a saját italfogyasztását is, ha nem volt elég, vagy megfelelő az asztalra készített üdítő, sör, bor. Általánosságban elmondható, hogy azért a vacsorát illik állni. Egyre kevesebb helyen divat, pedig nagyon jó "pénzgyűjtési" lehetőség az éjfél utáni menyecske tánc. Használjátok ki a jó öreg vajlingot, az ifjú arával mindenki szeretne táncolni, nem beszélve arról, presztízs kérdés a vendégek körében ki mennyit ad! Fel lehet eleveníteni az előző napi (péntek) torta és süteményvivést, ezzel is a násznépre terhelni ezen kiadásunkat.

 És nem utolsó sorban az egyik legolcsóbb esküvő a (falusi) sátras lagzi, előző napi disznó- és tyúkvágással, szigorúan viszont csak hozzáértő emberekkel (páran legalább a nésznépből), hiszen manapság nem csak a vintage divat, hanem a rusztikus is.  

bleee.jpg

Általánosságban

 Még nem mondtam, de én annak a híve vagyok, hogy spórolni szükséges és kell is, hiszen egy esküvő kihozható 1M Ft-ból (már amikor), de akár 10 vagy 100 milliót is költhetünk ugyanarra a lagzira. Minden attól függ, hogy mit szeretnénk. és mit enged meg a keret. Végére hagytam és nem feltétlenül önreklámozás szempontjából, de sokat spórolhatunk, ha keresünk egy olyan esküvőszervezőt, aki ingyen dolgozik (szolgáltatóktól kapja a jutalékot), kellő rálátása van a piacra, és sok partnere van, amiből válogathatunk. Nem csak a pénzt, hanem időt és idegességet is spórolhatunk általa.

 A boldogságunk hossza, viszont soha nem az esküvőre elköltött forint mennyiségétől függ, azt ne feledjétek. Nem kell senkivel sem összeveszni, veszekedni a szervezés során, a felesleges stresszt és pánikot felejtsétek el. A férjeknek semmi más nem olyan fontos, csak hogy nyugodt, békés, megértő félhez térjenek nap mint nap haza.

Remélem kaptatok pár hasznos tippet, és ha bármiben segítségetekre lehetek keressetek bátran!

Lengyel Zsuzsanna

esküvő- és rendezvényszervező

web: www.royalevent.hu

facebook: royaleventeskuvo

tel.: +36304604147

blueee.jpg

re_logo_black-01.png

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://royalevent.blog.hu/api/trackback/id/tr7511971726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

petit bourgeois 2016.11.24. 13:52:35

Német- magyar párként Hollandiában esküdtünk, úgyhogy elsőkézből tudom mondani, hogy valóban nem szokás ruhát bérelni külföldön. Én az asos.com-ról rendeltem cirka €60-ért egy halvány rózsaszín, csipkés hátú ruhát; kicsit retro beütése volt, nem habos-babos, de szerintem állati jó és esküvő-téren tök egyedi.
A tortán spóroltunk talán a ruha után a legtöbbet, ugyanis rájöttem, hogy ha azzal indítok a cukrásznál, hogy esküvői torta lesz, akkor felstrófolja az árakat kb. a négyszeresére. Úgyhogy kiválasztottunk egy "szülinapi" emeletes tortát az egyik cukrászat honlapjáról, és csak később mondtuk meg, milyen eseményre lesz. Mondjuk ebben sokat segített, hogy egyikünk sem vette komolyan a tradíciókat, úgyhogy nem bántuk - sőt! - hogy a torta nem hófehér, hanem tarka-barka lett. :)

petit bourgeois 2016.11.24. 13:55:05

Ja, és a fotós két vendég lett, akiknek szuper kamerájuk van és a fotózás a hobbijuk. De a meghívón feltüntettük, hogy szívesen várjuk bárki fényképeit. Nem bántuk meg, nagyon jók születtek! :)
Ajándékba pedig mi is pénzt kértünk, így az esküvő nagy részét abból lehetett fedezni, úgyis csak az esemény után kellett kiegyenlíteni a számlákat.
süti beállítások módosítása